Naturalis L

Naturalis-L® een bio-insecticide gebaseerd op de schimmel Beauveria bassiana (stam ATCC 74040). Het werkingsmechanisme van Naturalis-L® maakt het een perfecte middel voor de bestrijding van witte vlieg, mijten en trips op groenten, fruit en sierplanten.

Naturalis ®-L Biologisch middel tegen witte vlieg, trips en mijten


Naturalis ®-L is een veelzijdig bio-insecticide in de bedekte groente-, fruit- en sierteelt op basis van het in de natuur voorkomende bodemschimmel Beauveria bassiana (stam ATCC 74040). Deze stam infecteert een breed scala aan economisch schadelijk ongedierte, zoals witte vlieg, mijten (o.a. spint en weekhuid) en de jongere trips stadia. Het schimmelpathogeen begint te werken zodra het in aanraking komt met de huid van het plaaginsect.


Naturalis ®-L wordt met succes gebruikt in zowel de biologische als geïntegreerde gewasbeschermingsprogramma’s. Het bio-insecticide heeft geen MRL (bevat geen chemische residuen) en is dus heel geschikt als vermindering van residuen gewenst is en om traditionele chemische gewasbeschermingsmiddelen te vervangen. Ook is het verenigbaar met chemische gewasbeschermingsmiddelen - zoals zwavel dat schimmels doodt - maar de schimmel in Naturalis ®-L niet aantast.

Naturalis ®-L is verenigbaar met natuurlijke vijanden, zoals insectenparasiterende aaltjes, en is niet giftig voor bijen en bestuivers.


Naturalis ®heeft geen oogstinterval, zodat het kan toegepast tot in de oogst van het gewas. De plantaardige olie dispersie formulering heeft een lange houdbaarheid, is gemakkelijk in gebruik en werkt in reële omstandigheden in de tuinbouw uitstekend.


Werking

Naturalis ®-L is zowel een insecticide als miticide - voor bestrijding van mijten - en werkt door contact. Als de sporen zich hechten aan de opperhuid van het insect, ontkiemen ze en vormen zich schimmeldraden. Deze dringen door de huid van het insect, waardoor het uitdroogt.


Witte vlieg

Naturalis ®-L werkt tegen verschillende varianten van de witte vlieg: de kaswittevlieg (Trialeurodes vap.), tabakswittevlieg (Bemisia tab.) koolwittevlieg (Aleyrodes pro.) en aardbeiwittevlieg (Aleyrodes lon.) . Naturalis ®-L kan de witte vlieg infecteren in alle ontwikkelingsstadia, van ei tot volwassene. Bij hoge besmetting in de kas kan het spuitprogramma het best worden gestart met een knockdown insecticide, gevolgd door twee of drie toepassingen van Naturalis ®-L. Bij een lage plaagdichtheid zijn langere intervallen mogelijk. Naturalis ®-L kan in combinatie met natuurlijke vijanden worden toegepast.


Mijten

Uit onafhankelijke studies blijkt Naturalis ®-L goede werking heeft tegen diverse mijtsoorten. Het effect op eieren, nimfen en – onder de juiste omstandigheden ook het volwassen stadium – is goed, waardoor beheersing mogelijk is. Soms is aan te raden om ook een programma te starten tegen het volwassen stadium van de spintmijt.

Naturalis ®-L kan gebruikt worden tegen weekhuidmijten in combinatie met diverse roofmijten.


Trips

Alle mobiele ontwikkelingsstadia van trips zijn vatbaar voor het insectenparasitaire schimmel in Naturalis ®-L.

De beste resultaten worden geboekt op gewassen waar trips op de bladeren leven. Belangrijk is het blad boven en onder volledig te bedekken met de spuitvloeistof. Als trips zich verbergen in de bloemen, zijn ze moeilijker onder controle te krijgen. Dan worden tankmixen met aaltjes ingezet, wat effectief is in de chrysantenteelt.

Ook belangrijk is vroeg in de teelt te starten met de behandeling. Studies bij aardbeien hebben aangetoond dat een strategie van knockdown insecticide in de eerste bloeiperiode, gevolgd door twee of drie toepassingen van Naturalis ®-L gedurende de bloeiperiode, zeker zo effectief is als chemische bestrijding.


Temperatuurbereik

Uit studies en analyse van de specifieke stam Beauveria bassiana in verschillende omstandigheden blijkt dat de schimmel actief is tussen 10° en 37°C.

De optimale temperatuur ligt tussen de 20°C en 27°C. Bij hogere temperaturen verloopt de levenscyclus van het insect sneller en wordt timing van de bespuiting kritischer.


Luchtvochtigheid

De schimmel Beauveria bassiana in Naturalis ®-L krijgt tijdens het spuitproces voldoende water mee om te ontkiemen, zodra deze de plant heeft bereikt. Van belang is vocht aan de onderkant van het blad; hier zitten de meeste plaaginsecten. Bij twijfel kan melk in de tankmix worden toegevoegd.


Toepassing:


- Naturalis ®-L werkt door direct contact met het insect. Zorg daarom voor bedekking van het gehele bladoppervlak.

- Bij voorkeur aanbrengen in de vroege ochtend of laat in de middag / begin avond. Het gewas moet wel droog de nacht in gaan.

- De advieshoeveelheid per bespuiting Naturalis ®-L is 1,2 tot 1,5 liter per hectare.

- Naturalis ®-L heeft geen knockdown effect. Resultaten zijn 3-5 dagen na de behandeling te verwachten.

- Naturalis ®-L is het meest effect bij tijdig gebruik, vóór een hoge insectenpopulatie is ontwikkeld.

- Herhaal indien nodig inzet van natuurlijke vijanden; hier is Naturalis ®-L erg mild voor.


Bekijk voor een overzicht van compatibiliteit de website HortiPro.com.

Raadpleeg voor vragen of meer informatie een specialist van HortiPro BV.


Naturalis L label NL W2
.pdf
Download PDF • 321KBNL MSDS Naturalis-L_NL_4.0
.pdf
Download PDF • 314KB

EN SDS Naturalis-L_SDS_English Version_05.03.20_CLP_NL
.pdf
Download PDF • 271KB