Isonet TIsonet ®T is een feromoon die zorgt voor paringsverstoring bij de tomatenmineermot, ook wel bekend als ‘Tuta Absoluta’.

Isonet ®T Biologische bestrijding van tomatenmineermot


Tuta Absoluta, de tomatenmineermot, is in 2006 vanaf Zuid-Amerika overgekomen naar Spanje en heeft zich de afgelopen 15 jaar verspreid over de gewassen in Europa. De rupsen zijn schadelijk voor de bedekte teelt van tomaat, paprika en aubergine. De Isonet ®T feromonendispenser is een effectief middel om de populatie te bestrijden. Door de concentratie feromoon in de kas wordt de paring verstoord.


Tuta Absoluta

Een tomatenmineermot leeft als vlinder maximaal twee weken, maar per jaar zijn 10-12 generaties mogelijk. Een vrouwtje legt 250 tot 300 eieren aan de boven- en onderkant van het blad. De levenscyclus van ei tot vinder duurt 40 dagen. De larven van de tomatenmineermot kunnen in 14 dagen een heel gewas aantasten, waardoor de plaag vroegtijdig moet worden aangepakt.


Isonet ®T als basisoplossing

In de afgelopen jaren zijn verschillende natuurlijke en chemische bestrijdingswijzen ontwikkeld, waarbij in Nederland Isonet ®T, dat een vrouwelijk feromoon bevat, nu erkend wordt als een goede basisoplossing tegen de tomatenmineermot.

Deze feromonendispenser verspreidt vrouwelijke feromonen van Tuta Absoluta. Dit acetaat is een afgeleide van het natuurlijke feromoon van het vrouwtje, dat via de voelsprieten wordt uitgezonden om mannetjes te lokken.

Isonet ®T brengt over een langere periode een grote hoeveelheid vrouwelijk Tuta Absoluta feromoon in de kas. De mannetjes raken hierdoor verward en kunnen de vrouwtjes niet meer lokaliseren, waardoor het paren wordt voorkomen of vertraagd. Met als gevolg een veel lagere concentratie larven en minder schade aan de gewassen.


Voordelen van Isonet ®T


- Onschadelijk voor hommels

- Toegestaan in de biologische teelt

- Geen maximale residu limiet (MRL)

- Geen oogstwachttijd (geen pre-oogst interval nodig)

- Kan worden gebruikt in combinatie met biologische en chemische bestrijdingsmethoden


De verwarringstechnologie met Isonet ®T is een groen onderdeel van de bestrijdingsstrategie. De werking is afhankelijk van de dichtheid van de populatie motten. In kassen met lage druk kan de inzet van alleen de feromonendispenser volstaan. Is de populatiedichtheid gemiddeld of hoog, dan is de kans dat mannetjes vrouwtjes vinden groter. In dit geval kan gekozen worden voor paringsverstoring in combinatie met selectieve insecticiden. Isonet ®T werkt niet als de kas al vol met Tuta Absoluta zit.


Werking


De Isonet ®T feromonendispenser bestaat uit twee bruinrode polymeerbuisjes. Het ene is gevuld met het Tuta Absoluta feromoonmengsel dat bestaat uit twee verschillende acetaten. Het andere buisje bevat een buigzame aluminium draad om het in de kas te bevestigen.

De Isonet ®T feromonendispenser is speciaal ontworpen en ontwikkeld voor een langdurige afgifte van het Tuta Absoluta feromoon, ook bij een variabele temperatuur en windsnelheid. De verdamping van het actieve ingrediënt gebeurt gelijkmatig over een periode van 3 (zomer) en 4 maanden (winter).


Toepassing

- Hang de feromonendispensers een paar dagen voor het planten op in een schaduwrijke omgeving, 1,50 meter boven de grond, om de steundraden of ketting in de kas.

- Plaats het niet in de buurt van verwarmingen of andere delen die warm kunnen worden of in direct zonlicht, anders verdampt het acetaat in korte tijd door het polymeer heen.

- Verdeel de dispensers gelijkmatig over de kas. De richtlijn is 100 dispensers per 1000 m2 (800-1000 dispensers per hectare).

- Plan afhankelijk van de periode waarin tomaten, paprika’s of aubergines worden geplant (winter of zomer) een of twee toepassingen in. Het maximale aantal toepassingen per 12 maanden is 3 met een minimum interval van 90 dagen.

- Monitor periodiek (om de 2-3 dagen per week) het plaagniveau met controle feromonenvallen om de strategie aan te passen en eventueel toegelaten insecticiden toe te voegen. Doordat het feromoon volop in de kas aanwezig is, worden mannetjes niet meer in de feromoonvallen gelokt. Lege vallen duiden er dus op dat Isonet ®T nog voldoende concentratie feromoon afgeeft.

- Een andere manier van inspecteren is de bladeren controleren op eieren/rupsen op plekken waar Tuta Absoluta het makkelijkst in de kas kan komen.
Raadpleeg voor vragen of meer informatie een specialist van HortiPro BV.

ISONET_T_W1_label
.pdf
Download PDF • 264KB

MSDS Isonet-T_NL_1.3
.pdf
Download PDF • 241KB